Tuesday 4 February 2014

Dessert

Seterusnya untuk dessert atau pencuci mulut berikut adalah resepi puding marble. Sukatan asas apabila membuat agar-agar adalah 1:3, iaitu satu bahagian agar-agar basah dengan tiga bahagian air.




Bahan-bahan:

1/2 cawan agar-agar basah (telah direndam sebentar)
2 cawan air
1/4 cawan gula
1 tbs mentega/planta
1 biji telur
1/2 cawan susu
1 1/2 tbs tepung kastad
1 tbs serbuk koko/coklat emulco + 1 tbs air panas dikacau sebati
1 tsp esen vanila
1/8 tsp pewarna kuning

Cara-cara:

1.  Masak agar-agar bersama air.  Bila agar-agar larut masukkan gula dan masak sehingga gula larut.  Matikan api.
2.  Campurkan tepung kastad bersama susu dan kacau sebati.  Masukkan telur dan pukul sebentar.  
3.  Tapiskan adunan kastad, susu dan telur  ke dalam adunan agar-agar dan masak sekejap.
4.  Tutup api dan masukkan mentega dan esen vanila.  Kacau sebati.
5.  Bahagikan adunan kepada dua bahagian.  Satu bahagian dimasukan pes koko dan sebahagian lagi dicampurkan dengan pewarna kuning.
5.  Masukkan adunan koko dan kuning secara berselang seli ke dalam acuan puding.
6.  Sejukkan dalam peti sejuk.
7.  Hidangkan. 

No comments:

Post a Comment