Monday 10 March 2014

Biskut Cara Gaul dan Ramas

Berikutnya anda semua akan memasak biskut iaitu biskut cara gaul ramas seperti yang dinyatakan dalam proforma subjek ini.  Resepi asas bagi biskut berlemak bagi cara gaul dan ramas ini biasanya adalah 1:2, iaitu 1 bahagian lemak bersamaan dengan 2 bahagian tepung. Maka di sini saya upload kan dua resepi asas biskut cara gaul dan ramas untuk anda amali kan di bilik masak nanti.



Biskut Kacang


Bahan-bahan:

125 gm tepung gandum
60 gm mentega
40 gm gula halus
Secubit garam
1 tsp baking powder
1 biji kuning telur + 2 cams air sejuk + 1/2 camt esen vanila, dicampur sebati
(putih telur untuk glis pada biskut)
30 gm kacang tanah digoreng dan dibuang kulit dan ditumbuk/dikisar halus

Cara-cara:

1.  Sediakan dulang pembakar, gris dan panaskan ketuhar 180C.
2.  potong mentega kepada ketulan-ketulan kecil menggunakan spatula.
3.  Gaul ramas lemak ke dalam tepung.
4.  Masukkan gula dan ayak kacang ke dalam adunan biskut.
5.  Kacau rata dan masukkan campuran kuning telur.
6.  Uli perlahan hingga menjadi doh.
7.  Canai doh biskut setebal 3mm (1/8 in) dan terap menggunakan acuan digemari.
8.  Alihkan biskut ke dalam dulang pembakar dengan pisau pelepa.
9.  Gliskan biskut dengan putih telur dan tabur dgn kacang tanah kasar.
10.  Bakar 15-20 minit atau sehingga biskut kuning emas.
11. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Berikutnya adalah resepi biskut kacang juga tetapi menggunakan minyak mazola (minyak jagung, atau lain-lain brand) 

Biskut Mazola

Bahan-bahan:

100 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
50 gm minyak mazola
40 gm gula icing
30 gm kacang tanah, digoreng dan dikisar halus 
1/ 2 tsp garam
1 tsp baking powder
1 biji kuning telur, dicampur sedikit pewarna kuning untk diglis pada biskut

Cara-cara:

1.  Sediakan dulang pembakar, gris dan panaskan ketuhar 180C.
2.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan garam.
3.  Campurkan gula icing dan kacang yang telah dikisar halus, gaul rata.
4.  Masukkan minyak mazola, gaul ramas dan kepalkan sehingga menjadi doh.
5.  Canai dan terap dengan acuan digemari 
6.  Alihkan biskut ke dalam dulang pembakar dengan pisau pelepa.
7  Gliskan biskut dengan kuning telur dan tabur dgn kacang tanah kasar.
8.  Bakar 15-20 minit atau sehingga biskut kuning emas.
9. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Biskut ArabPancawarna

Bahan-bahan:

125 gm tepung gandum
60 gm minyak sapi
40 gm gula halus
1/8 camt pewarna kuning, hijau dan merah
60 gm gula icing (diayak) atau gula kastor - untuk saduran
Cawan kecil untuk biskut secukupnya

Cara-cara:

1.  Sediakan dulang pembakar, gris dan panaskan ketuhar 180C.
2.  Gaul ramas tepung, gula dan minyak sapi sehingga menjadi doh.
3.  Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan dicampurkan kepada 3 pewarna makanan.
4.  Bulatkan doh dan cantumkan tiga biji doh yang berlainan warna. Masukkan dalam papercup.
5.  susun dalam dulang pembakar dan bakar 15-20 minit hingga masak.
6.  Taburkan gula icing/gula kastor.
7.  Simpan dalam bekas kedap udara.



1 comment:

  1. Hotels near Harrah's Casino and Spa - Mapyro
    Compare 275 거제 출장마사지 hotels near Harrah's 여수 출장마사지 Casino and Spa in Harrah's 삼척 출장안마 Cherokee 의정부 출장안마 near Cherokee, North Carolina. Hotels close to Harrah's 군산 출장샵 Cherokee Valley River Casino-Hotel.

    ReplyDelete